Monday, May 16, 2011

Prima casa memoriala din Romania: Bojdeuca din Ticau

Declarata muzeu la 15 aprilie 1918, prima casa memoriala din Romania, Bojdeuca din Ticau, casuta cu parfum de poveste, aduce in memoria celor care o viziteaza figura scriitorului, invatatorului si preotului Ion Creanga, cel mai iubit dintre toti scriitorii nostri.
Este evenimentul pe care l-am propus spre rememorare elevilor din scoala, in cadrul proiectului nostru.
Am realizat, intr-un material video, o prezentare a principalelor etape prin care a trecut aceasta casa, de care Creanga a fost foarte atasat. Am vizitat recent Bojdeuca (pentru prima data) si am ramas absolut impresionata da farmecul inedit respirat de locul amplasarii casutei. Spiritul humulesteanului este acolo intact si fiecare obiect parca insufleteste atmosfera. Este aproape incredibil sa-ti imaginezi ca pasii lui Creanga sau ai lui Eminescu sunt inca prezenti in aceasta minunata casuta.
Elevii au fost impresionati, au urmarit cu interes informatiile despre Bojdeuca, menite sa-i sensibilizeze si sa le aduca un nou impuls spre intoarcerea la lectura operei lui Creanga.
Dar si elevii au contribuit la aceasta manifestare, implicandu-se in mod direct. Au realizat materiale video si PPT despre Ion Creanga, despre opera lui sau despre relatia lui cu Eminescu si Veronica. Am colectionat, la biblioteca, portofolii, afise, panouri, desene dupa opera literara "Amintiri din copilarie", materiale ce reflecta munca depusa de ei, dar si pasiunea pentru tema propusa.
 Astfel, Bojdeuca ramane in sufletul nostru, asa cum si personajul "Nica" nu poate fi trecut in uitare niciodata,
ramanand unul dintre reperele esentiale ale literaturii romane.

No comments:

Post a Comment