Monday, April 9, 2012

Povestea unui ”BULGĂRE DE HUMĂ”!...

       Pentru activitățile din cadrul  săptămânii ”Școala altfel”, am propus elevilor clasei a VI-a A realizarea unei dramatizări versificate după opera lui Ion Creangă. Am ales povestea ”Soacra cu trei nurori”, versificată de profesorul Gheorghe Solcan și repetițiile se desfășurau foarte bine, având în vedere talentul elevilor aleși, dar și implicarea lor în ceea ce privește detaliile legate de recuzită și costume.
       Am primit un mail de la doamna profesoară Rotariu Nicoleta, care ne anunța că la  Școala ”Ion Creangă” Iași se va desfășura concursul național ”BULGĂRE DE HUMĂ”. Una dintre secțiunile concursului era DRAMATIZARE (Opera lui Creangă, tradițional versus modern), la care m-am hotărât să particip cu echipa de teatru, pe care am numit-o FLORI DE DUMBRAVĂ. Am participat la acest concurs, vizionarea pieselor desfășurându-se pe 3 aprilie 2012, la Școala ”Ion Creangă” din Iași, unde ne-am deplasat cu ajutorul doamnei profesoare Vasile Georgiana - Alexandra, căreia îi mulțumesc pentru sprijinul acordat! Cei opt elevi (Novac Andreea - soacra, Balcan Mălina, Buiciac Alexandra, Ilioaia Andreea - nurorile, Anghelina Gheorghiță, Anastasiei Daniel, Moisuc Claudiu - feciorii, Ilășoaia Ionuț - povestitorul) au avut o prestație excelentă, ceea ce a determinat juriul să acorde echipei de teatru de la Școala Dumbrăvița LOCUL I.
       Vreau să mulțumesc pentru ospitalitate și pentru organizare doamnei profesoare de limba română LORETA MAHALU, precum și doamnei director LUCIA CÎMPEANU, coordonatoare ale proiectului. Ne bucurăm că am fost printre participanți, dar și printre câștigători, care nu au fost puțini, așa cum s-a putut remarca în cadrul festivității de premiere ce a avut loc la BOJDEUCA ION CREANGĂ Iași, în prezența domnului CONSTANTIN PARASCAN, personalitate de prim rang a culturii și literaturii ieșene, care și-a închinat întreaga operă și întreaga viață marelui scriitor al românilor, Ion Creangă. Atmosfera în care s-au acordat diplomele de la cele patru secțiuni ale concursului a fost una de vis, așa cum numai în preajma lui Ion Creangă putea fi. La bojdeucă, se simte amprenta humuleșteanului nemuritor, așa cum și domnul Constantin Parascan a simțit-o mereu, după cum însuși mărturisea. Îi suntem datori cu mulțumiri sincere pentru tot ce a făcut pentru Creangă, pentru pasiunea cu care a așternut pe hârtie, în cărțile sale, viața văzută și nevăzută a acestuia.
       Alăturăm și câteva imagini realizate de fotograful școlii noastre, Burlacu Andrei (clasa a VIII-a) căruia îi mulțumim pentru realizarea arhivei activităților săptămânii ”Școala altfel”! 
FELICITĂRI COMPONENȚILOR ECHIPEI DE TEATRU ”FLORI DE DUMBRAVĂ”!