Thursday, December 6, 2012

COPILĂRIA - UN PARADIS  REGĂSIT
PREFAȚĂ LA VOLUMUL DE POEZII ”CÂND ERAM COPIL, ODATĂ...” - AUTOR  MIHAI LUPU

          Noul volum de versuri al domnului învățător MIHAI LUPU ne încântă din nou, ducând, deopotrivă, atât pe copii, cât și pe cei maturi, într-o călătorie fermecătoare spre copilăria de altădată, la care ar trebui cel puțin să ne raportăm, dacă nu chiar să ne întoarcem. Lumea surprinsă în cele patru părți ale volumului aduce parfumul ancestral al vremurilor de odinioară, pe care autorul însuși le-a trăit, dar pe care le privește și din perspectiva profesiei de dascăl și chiar din perspectiva bunicului sfătos ce se adresează propriilor nepoți.
         Privite prin ochi de copil, evenimentele satului sunt trăite și redate cu intensitate și cu bucurie nedisimulată.
          Universul poetic este pe cât de simplu, pe atât de curat, senin și simbolic, dar pe alocuri transpare și sentimentul efemerității, al nostalgiei și al regretului că etapa minunată a copilăriei este din ce în ce mai îndepărtată.
           Cu toate acestea, în multe creații respiră pofta de viață, bucuria trăită de copii odată cu apariția fiecărui anotimp, cu specificul său.
           Dealtfel, natura este pentru autor un adevărat paradis, prin intermediul căruia pot fi descoperite taine neștiute care pot deschide un nou orizont pentru cei mici.
           Pline de farmec și inicitante sunt poeziile - ”ghicitori matematice”, care stimulează gândirea celor cărora le sunt adresate, trezind curiozitatea și interesul, dar și poeziile care-i ajută pe școlari să aprofundeze învățatul alfabetului prin aceste ”poezii - joc”.
          O mare parte dintre poezii au un rol preponderent educativ și ne duc cu gândul la adevăratele valori ale vieții, care se pierd din ce în ce mai mult sub apăsarea vremurilor contemporane, valori la care trebuie să întoarcem generațiile care vin, pledoarie citită printre rânduri în creația domnului Mihai Lupu.
          Un aspect important surprins în volumul de față este și demonstrarea sentimentului patriotic local, autorul aplecându-se asupra istoriei Ruginoasei, legată de numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În mod sincer și original, sunt exprimate iubirea și prețuirea față de locurile natale, cu care autorul are o legătură de suflet specială.
          În contextul evocării copilăriei, trebuie amintită poezia ”Eu rămân mereu cu Nică”, emblematică pentru cititori, poezie ce aduce în final părerea de rău pentru trecerea ireversibilă a timpului, după ce, cu un condei fermecat, autorul ne face părtași la unele dintre întâmplările copilăriei lui Nică.
           Cartea este, de fapt, mărturia că domnul învățător Mihai Lupu lasă urmașilor o avere neprețuită, o creație literară atractivă, plină de farmec și umor, o creație ce va înfrunta timpul prin valoarea sentimentală, o creație izvorâtă din pasiunea domniei sale pentru poezia lucrată cu migală, cu măiestrie și cu talent.
           Domnul învățător își conservă nealterat sentimentul tinereții sufletului, pentru că a păstrat mereu, cu devotament, copilăria, în însăși ființa lui!

                                                                                                      Prof. Petronela Angheluță