Friday, April 12, 2013


SĂ NU NE RĂZBUNAȚI!
Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia

MĂRUL CU MIROS DE-ACASĂ

          ”Omul (...) a deschis geamantanul acela încuiat cu lăcățică. A desfăcut curelele și a scos de acolo un măr, așa, galben-rumen și mi l-a înmânat mie, ca fiind cea mai mică, zicând că-i de sufletul lui taică-său. Eu m-am pierdut, nu știam ce să fac. M-am uitat la bunica, m-am uitat la tata, la măr... Dar Emil a sărit, l-a înșfăcat, a zis mulțumesc și gata.
           Pe urmă tata s-a îmbrăcat și s-a dus cu omul, iar noi ne-am așezat la masă și hai: dădeam mărul cela galben-rumen de la unul la altul, de la unul la altul. Bunica ședea și parcă îi tremurau mâinile că să-l ție și dânsa. Emil l-a luat de la mine și îl punea la nas, la ochi...
           Nu, n-am cuvinte, nu pot eu să redau ce-am simțit noi din pricina la mărul acela. Trei zile l-am ținut ca pe Dumnezeu, ca pe aur, încă aurul nu-i nimica pe lângă dânsul, cât era el de scump pentru noi, fiindcă mărul acela, cu mirosul lui, ne-a dus înapoi acasă. Vedeam iarăși absolut totul: grădina, floarea, poama, oițele, caii, vaca, totul era cuprins într-însul... Eram acasă, ne-a dus cu totul acasă și voiam să simțim cât mai mult casa. Nimănui nu i-a dat în gând să zică: hai să-l tăiem, să-l mâncăm, că nu mai pot. Nici vorbă, nimeni, nimica. Și noaptea, când ne culcam, îl vedeam pe dânsul în vis.
           A treia zi era duminică. Bunica ne-a sculat de dimineață, ne-a spălat și ne-a pus în rând la iconița aceea de acasă. Chiar și tata, care zicea din când în când că nu, că dacă e Dumnezeu, de ce îngăduie așa, chiar și el s-a rugat atunci la iconița asta și a spus Tatăl nostru. Pe urmă bunica a luat mărul din mijlocul mesei și l-a tăiat așa, drept în patru și ca pe o anafură ni l-a întins... Și acuma văd mâna ei bătrână, uscată, cum întindea așa de frumos bucățica aceea la fiecare. I-a făcut cruce înainte de a-l tăia, i-a făcut cruce cum făcea ea acasă, înainte de a tăia pâinea, așa a făcut cruce la măr. Și l-a tăiat și ne-a dat câte o bucățică, dar nici atunci nu l-am mâncat, ci îl luam și îl lingeam, îl miroseam și tot ne uitam, parcă vedeam ceva minune într-însul. Cred că în timp de vreo oră, așa de încet l-am mâncat, până n-a mai rămas nimica.
           Și astăzi, când ies pe stradă și văd un măr mușcat și lepădat pe undeva, văd imediat mărul  acela din Siberia...”

                                                                                            MARGARETA CEMÂRTAN-SPÂNU



           O carte absolut cutremurătoare, care poate face pe oricine să mediteze la esența vieții. Realismul atroce ar trebui să trezească în conștiința oamenilor sentimentele cele mai profunde, dar  superficialitatea societății de astăzi  ne determină să ne pierdem adevăratele valori umane. O asemenea lectură zdruncină din temelii sufletul și, prin intermediul ei, ne întoarcem spre adevărurile crunte trăite de mii de oameni care nu au avut decât o singură vină: aceea că s-au născut în Basarabia, în acele timpuri de restriște. Suferințele îndurate de acești martiri i-au întărit însă și mai mult și i-au făcut să creadă și mai mult în Dumnezeu, unica rază de lumină și singura lor speranță. Ei ne oferă o lecție autentică despre viață, despre  credință și, mai ales, despre IERTARE  față de călăii asupritori. Îndemnul din titlu este grăitor: Să nu ne răzbunați!, pentru că ”răzbunarea este a lui Dumnezeu”!

        Mulțumiri celui ce mi-a dăruit cartea:  Laurențiu Berariu

                                                                 

Tuesday, April 9, 2013

CONCURS JUDEȚEAN: ”BULGĂRE DE HUMĂ”
ȘCOALA ”ION CREANGĂ” IAȘI
9 APRILIE 2013

          Astăzi, echipa de teatru ”FLORI DE DUMBRAVĂ” , de la Școala Dumbrăvița, a participat la concursul județean ”BULGĂRE DE HUMĂ”, care a avut loc la Școala ”Ion Creangă” Iași, unde ne-am deplasat fiind însoțiți și sprijiniți de doamna profesoară VASILE GEORGIANA - ALEXANDRA. Juriul, alcătuit din patru persoane (printre care doamna director LUCIA CÂMPEANU și doamna profesoară de limba română LORETA MAHALU - gazdele noastre) a fost impresionat de prestația personajelor din lumea lui Creangă, interpretate în stil modern de cei opt elevi ce compun trupa (BALCAN MĂLINA, NOVAC ANDREEA, ILĂȘOAIA IONUȚ, MOISUC CLAUDIU, ANGHELINA GHEORGHIȚĂ, ANASTASIEI DANIEL, PODEANU GABRIEL, BUICIAC ALEXANDRA). Așadar, și această reprezentație a poveștii versificate ”Capra cu trei iezi” a avut un real succes prin noutatea scenariului și prin talentul cu care elevii interpretează rolurile. Înainte de aflarea rezultatelor concursului, adresăm felicitări elevilor și le urăm să aibă în continuare succes, deoarece această piesă va fi jucată și cu alte ocazii, pe care le vom prezenta la timpul potrivit!


Cei trei iezi, capra, vecina și... povestitoarea!


Capra și iezii!



A apărut și lupul!


Fierarul ascute dinții lupului!


Un lup... necăjit!


Doamna profesoară LORETA MAHALU filmează!


Juriul, cu doamna director LUCIA CÂMPEANU în prim-plan, ...absolut impresionat!


Un lup căzut... în groapă!


Doamnele profesoare care au însoțit trupa!


Capra și iedul cel mic au scăpat de lup!


Se strânge... recuzita!


Doamna director felicită elevii!









Wednesday, April 3, 2013

SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! (III)

          

          Programele artistice au continuat și astăzi în școala noastră. Ion Luca Caragiale a fost prezent prin schița ”Bubico” și prin dramatizarea unui fragment din comedia ”O scrisoare pierdută”.
          Au interpretat elevi de la clasa a VI-a A (BURUIANĂ DANIELA, ȚARCĂ COSMIN, ROȘU BOGDAN, BUZATU SORIN) și elevi de la clasa a VIII-a (PODEANU RAMONA, CERNĂUȚANU IONUȚ, MARCU DENIS, TURCU SEBASTIAN).
          Elevii clasei a VIII-a au reușit foarte bine să intre în rolurile personajelor, fiind apreciați de public.


           Am asistat și la dramatizarea unei noi versiuni a poveștii lui Ion Creangă, ”Capra cu trei iezi”, versiunea versificată după cunoscutul basm de către autorul GHEORGHE SOLCAN. Interpreții sunt aceiași ca și la versiunea în proză, deja prezentată, cu excepția a două personaje care se adaugă la aceasta: vecina - BUICIAC ALEXANDRA și  ursul - PODEANU GABRIEL. 
           Talentul elevilor din trupa de teatru a școlii a fost din nou la înălțime, aceștia interpretând veridic și autentic rolurile pentru care au fost aplaudați și apreciați.




Tuesday, April 2, 2013

SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! (II)
2 aprilie 2013


          Acestea sunt cele două eleve talentate și speciale care au organizat astăzi un concurs cu tema ”CARTEA - PRIETEN RECE, DAR SIGUR”. Cu tenacitate, muncă și dăruire, BALCAN MĂLINA - GEORGIANA și NOVAC ANDREEA - CRISTINA (clasa a VII-a A) au antrenat două echipe formate din elevi ai clasei a V-a și a VI-a A (8 elevi). Cele două organizatoare au realizat o documentare foarte amplă, au îndrumat elevii celor două echipaje și au realizat, pentru concurs, materiale audio și video, ce au fost proiectate în sala de clasă unde s-a desfășurat concursul. 
           A fost vizionat un film cu titlul temei concursului, ce cuprinde un eseu despre carte, cu idei interesante, proiectate pe o muzică adecvată și însoțite de imagini grăitoare și potrivite temei.
           Din juriu au făcut parte cele două diriginte ale claselor a V-a și a VI-a A (prof. Angheluță Petronela și prof. Ciubotaru Adriana). Concursul a fost foarte bine structurat și gândit, în mod original, concurenții având și două cerințe de rezolvat în prealabil (un poster și o poezie despre carte). Apoi, elevii au fost solicitați să recunoască portrete ale unor scriitori români importanți, să recunoască titlurile unor povești scrise de Ion Creangă după imagini, să completeze versurile unor poezii scrise de Mihai Eminescu, să identifice morala unor fabule prezentate de cele două eleve. De asemenea, participanții au avut de realizat o compunere despre carte. Locul I a fost obținut de grupa formată din elevii: CERNĂUȚANU ȘTEFĂNEL, FULGA DELIA (clasa a V-a) și BURUIANĂ DANIELA, AMBOZIE DANIEL (clasa a VI-a). Locul II a aparținut elevilor: BUICIAC IUSTIN, UNGUREANIU MIHAELA (clasa a V-a) și PANCIUC ADELINA, LUPU LAVINIA (clasa a VI-a). La final, elevii au primit diplome (de participare și de organizare).
           Mulțumim  elevelor organizatoare și le felicităm pentru buna desfășurare  și pentru conceperea tematicii concursului!





         Tot astăzi, a mai avut loc un program artistic, în care au evoluat elevi ai acelorași clase. Elevii clasei a V-a au recitat poezii din volumul ”Când eram copil, odată...” de Mihai Lupu și, de asemenea, au fost dramatizate două fabule (”Greierele și furnica” de La Fontaine și ”Câinele și cățelul” de G. Alexandrescu). Acestea au fost interpretate de: UNGUREANU MIHAELA, CHELARU MĂDĂLINA și DOHOT RALUCA (clasa a V-a) și AMBROZIE DANIEL, CHELARU DENIS și BALCAN LAVINIA (clasa a VI-a).






Monday, April 1, 2013

SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! ( I )

           Astăzi, 1 aprilie,  au debutat activitățile ce se înscriu sub genericul săptămânii intitulate ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”, iar în cadrul acestor activități am propus elevilor, în principal, un PROIECT TEATRAL care cuprinde mai multe dramatizări după opere literare. Astfel, elevii clasei a VI-a A au prezentat două programe artistice (”Căldură mare” și ”Five o clock” de I. L. Caragiale), interpreți fiind următorii: PODEANU DANIEL și BURLACU VASILE (la primul program, alături de BURUIANĂ DANIELA - povestitor), GEACAREL DIANA, LUPU LAVINIA, PANCIUC ADELINA, AMBROZIE DANIEL, BUICIAC ANA - MARIA, CHELARU DENIS (la al doilea program, povestitor fiind TOPOLNICEANU DIANA).
          De asemenea, elevii clasei a VII-a A au prezentat din nou dramatizarea poveștii lui Ion Creangă, ”Capra cu trei iezi”, scenetă ce nu mai are nevoie de prezentare, deoarece este binecunoscută din evoluțțile anterioare ale trupei de teatru ”Flori de dumbravă” (de la Școala Ruginoasa și de la activitatea Comisiei metodice a diriginților- unde au fost aplaudați de toți profesorii prezenți).
             Așadar, lăsăm fotografiile ”să vorbească” despre atmosfera entuziastă cu care ”actorii” au fost primiți de către colegii lor de la clasele gimnaziale din școală și îi felicităm pe cei care au interpretat cu talent, dăruire și plăcere rolurile amintite!
                                         Prof. Angheluță Petronela