Sunday, May 19, 2013

COMORI  DIN  LADA  DE  ZESTRE

          În cadrul evenimentului  ”Noaptea muzeelor”, ce a avut loc în data de 18 mai 2013, la Centrul cultural Ruginoasa s-a desfășurat o acțiune cultural-artistică sub genericul COMORI DIN LADA DE ZESTRE. 
Într-o atmosferă destinsă, elegantă, dar rustică și tradițională în același timp, au participat invitați din localitate, dar și din împrejurimi. Gazda evenimentului, doamna Cristina Axinia, a oferit o seară plină de surprize și a organizat o serată specială, inedită pentru comuna Ruginoasa. Oaspeții au vizitat muzeul de la parter, dar și Palatul ”Al. I. Cuza” și au asistat la un program compus din recitări de poezii, cântece, prezentări ale unor specii literare din ”lada de zestre”. 
          Împreună cu elevii de la Școala Dumbrăvița, am susținut un program artistic compus din recitarea doinelor ”Măi bădiță, floare dulce” și ”Voi, brazi nalți, încetinați” (Balcan Mălina și Novac Andreea), a baladei ”Miorița” (Podeanu Ramona) și interpretarea dramatică a baladei ”Toma Alimoș” (Balcan Mălina, Ilășoaia Ionuț, Moisuc Claudiu și Anastasiei Daniel). Imaginile și muzica (Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir, Toni Iordache) au completat interpretarea reușită e elevilor, ceea ce a făcut ca apariția noastră să fie apreciată de spectatori.
          De asemenea, am mai prezentat materialul PPT ”Bolovanul de râu”, realizat după cartea ”Despre omul frumos” de Dan Puric.
          Felicitări organizatorilor, în mod special doamnei Cristina Axinia, care a oferit celor prezenți mape cu pliante și cu programul activității și care ne-a încântat, spre surpriza noastră, cu interpretarea unor cântece deosebite!


Wednesday, May 1, 2013

VENIȚI  AICI!
de MIHAI LUPU
- poezie recitată la inaugurarea Centrului Cultural Ruginoasa-


Veniți aici din colțurile lumii
Ca să aflați ce au făcut străbunii,
Ce urme au lăsat că ei au fost,
Că au trăit și au avut un rost.

Veniți aici în clipe de odihnă
Să dăm un sens momentelor de tihnă
Și să le mulțumim că ne sunt gazdă
Strămoșilor ce plugu-au pus în brazdă.

Veniți aici să vadă lumea toată
Cum au meșteșugit ei prima roată,
Cum au țesut ei vălul de mireasă
Și lemnul cum l-au transformat în casă.

Veniți aici ca să vedeți pe ie
Lumini de flori, izvor de bucurie,
Pe dealuri, în opincă și suman,
Cum duse turma mândrul de cioban.

Veniți aici ca să vedeți în teascuri
Cum mustul se preface-n vin, de veacuri,
Admiră trandafirul din covor,
Acesta-i cel mai strașnic dar al lor.

Veniți aici să învățăm acum
Cum să trăim viața și-ncă cum
Din viața lor să știm ce să alegem
Care e drumul bun ca noi să mergem.

Veniți aici unde spre noi coboară
Dovada sacră-a muncii dragi comoară
Să învățăm a duce mai departe
Tot ce e bun în astă sfântă carte!





VENIȚI AICI, ISTORIA SE SCRIE...
CENTRUL  CULTURAL  RUGINOASA

           Cultura neamului trebuie purtată în lume ca o haină de sărbătoare! Iată că, pe 28 aprilie 2013,comuna  Ruginoasa poate fi mândră că iese în lume în straie de sărbătoare, așa cum trebuia să o facă demult și așa cum merita această localitate de rezonanță istorică. La inițiativa Primăriei Ruginoasa și cu sprijinul domnului profesor ADRIAN ARDELEANU, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, s-a inaugurat, într-o frumoasă zi de Florii, acest locaș de cultură locală tradițională. Locația cuprinde un muzeu etnografic și arheologic, biblioteca și o sală de expoziție realizată în colaborare cu doamnele profesoare de la Clubul copiilor Ruginoasa. Exponatele au fost adunate într-un timp record de la locuitorii comunei, activitate în care s-a implicat domnul primar IONEL MORARU, alături de doamna referent cultural CRISTINA AXINIA, care a fost sufletul acestei mari realizări a comunei noastre. A fost făcută o slujbă de sfințire a clădirii, cu participarea preoților NICUȘOR OLARIU și GHEORGHE NOVAC, s-au rostit alocuțiuni, s-a vizitat interiorul (ce cuprinde și o expoziție de fotografie veche) și a fost prezentat un program artistic în colaborare cu școlile din comună. Trupa de teatru FLORI DE DUMBRAVĂ a susținut spectacolul CAPRA CU TREI IEZI, cu care a obținut LOCUL I la concursul ”BULGĂRE DE HUMĂ” Iași. De asemenea, la intrarea în muzeu (unde se vor pune în vânzare suveniruri) se află și câteva măști ce reprezintă ”fața frumoasă” a obiceiurilor de Anul Nou de la Ruginoasa. 
               Salutăm inițiativa lăudabilă de a inaugura acest Centru cultural și felicităm pe toți cei care au concurat pentru ca acest vis să devină realitate! Succes în continuare!