Friday, June 21, 2013

CAPTIV  PE  TĂRÂMUL COPILĂRIEI
MARIAN MALCIU

          Copilăria... Care dintre noi, mai ales după o anumită vârstă, nu-și amintește cu nostalgie crâmpeie din perioada inocentă a vieții?... Sau cine nu s-a oprit o clipă din vârtejul amețitor al etapelor parcurse în timp, pentru a rememora, sau, poate, chiar pentru a regreta trecerea acestei vârste minunate?...
          L-am cunoscut, cu emoție, la câteva zile după ce tocmai am trecut pragul celor 50 de ani, fapt care  sporește sensibilitatea mea în legătură cu subiectul în cauză - copilăria -, pe autorul cărții  ”Captiv pe tărâmul copilăriei”, domnul MARIAN  MALCIU. 
          Cartea, al cărei text mi-a fost oferit în prealabil de către doamna MARIANA PAVEL, organizatoarea evenimentului ”Poeții și cărțile lor” (Ruginoasa, 15 iunie 2013), m-a ”captivat” de la prima lectură. Domnul Marian Malciu realizează un caleidoscop al unor imagini din copilărie, imagini ce își pun amprenta pe memoria adultului de mai târziu. Simplitatea, naturalețea, dar și farmecul narațiunii (îmbinată armonios cu poezia!) m-au determinat să citesc cartea pe nerăsuflate și să constat că aceasta este un plăcut și sensibil amalgam alcătuit din elemente morale, educative, religioase și informative, care se pliază perfect pentru a crea un univers de care copiii noștri ar trebui să se apropie din ce în ce mai mult, într-o lume în care tentațiile (uneori negative) îi pot acapara. Scriitorul propune un univers din care nu lipsesc figurile emblematice ale copilăriei (mama, bunicii), imaginea mării văzute cu ochi de copil pentru prima dată, relația echilibrată dintre carte și computer, alegerea unei profesii, și nici religia, care trebuie să aibă un rol primordial încă din copilărie.
          Fiecare dintre povestiri are farmecul ei, iar copiii vor fi cu siguranță încântați de lectura acestora, cu atât mai mult cu cât autorul se transpune, parcă, în lumea prezentată, apropiindu-se cu delicatețe de vârsta copilăriei.
        Așadar, volumul, destinat copiilor, oferă într-un cuvânt EDUCAȚIE, dar și sensibilizează cititorul, atingându-i sufletul,  pentru că, printre rânduri, se întrevăd dorința autorului de a redeveni copil și o ușoară melancolie pentru trecerea ireversibilă a timpului.
          Cu regretul de a nu fi participat la manifestare, dar și cu bucuria și plăcerea de a-l fi cunoscut pe autor (aflat acum la a șasea carte), îl asigur pe domnul Marian Malciu de considerația și prețuirea mea și de promisiunea că acest volum se va constitui ca un material auxiliar valoros mai ales pentru orele de dirigenție!


Thursday, June 13, 2013

CÂNTEC  PENTRU  SFINȚI
ZIUA EROILOR

          Astăzi, 13 iunie 2013, am participat la programul închinat EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, eroi, martiri și sfinți în fața cărora trebuie să ne înclinăm cu pioșenie, pentru jertfa lăsată moștenire urmașilor. 
          Am evocat, cu acest prilej deosebit, sacrificiul Sfinților Brâncoveni, martiri care au renunțat la propria viață, dar nu și-au lepădat credința strămoșească. Cine dintre trăitorii de astăzi, de aici și de oriunde, ar mai fi capabil de asemenea renunțare totală? Cei de atunci au fost eroi, cei care au pierit pe câmpurile de luptă pentru un ideal, cei care și-au părăsit casele, deportați fiind datorită vitregiilor istoriei, cei care nu s-au înclinat nici în fața torturilor din închisorile comuniste și care n-au acceptat niciun compromis material sau spiritual. Poporul român rostește în fața cozilor de topor: Vreau să mor creștin, lovește!, așa cum a spus fiul mai mic al domnitorului Constantin Brâncoveanu înaintea decapitării. Poporul român este o sinteză a acestor eroi, martiri și sfinți și trebuie să rămână o sinteză a valorilor autentice, iar generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărurile despre eroi, martiri și sfinți, care au crezut cu ardoare în DUMNEZEU și au murit cu credința ortodoxă pe buze și cu dragostea de patrie în suflet.
          Elevii clasei a VII-a A au interpretat versuri, au cântat două cântece patriotice (Doină de Mihai Eminescu și Tot ce-i românesc nu piere ) de o sensibilitate patriotică specială, iar melodia ce a însoțit recitarea a fost superba BALADĂ a lui Ciprian Porumbescu, el însuși un român adevărat. Alături de noi au evoluat și elevii de la Școala Ruginoasa, îndrumați de doamna profesoară Ana-Maria Bodai.
             Hristos s-a înălțat, dragi eroi!