Sunday, January 18, 2015

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – 15 IANUARIE 2015
LANSAREA PROIECTULUI EDUCAȚIONAL ”UNIVERSUL CUVINTELOR”



                  Constituindu-se drept o continuare a proiectului ”Reflexii de lumină, inocență și magie”, derulat la Ruginoasa pe parcursul câtorva luni și finalizat cu lansarea cărții cu același titlu la 1 Iunie 2014, Proiectul educațional ”Universul cuvintelor” are, anul acesta, privilegiul de a fi fost aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Iași și inclus în Calendarul Activităților Educative Județene. 
                 Echipa de implementare are următoarea componență: prof. Simona Fuiorea-Novac (director al Școlii Rediu-Dumbrăvița), prof. Petronela Angheluță (profesor de limba română- Școala Dumbrăvița), prof. Georgiana Vasile (profesor limba română - Școala Rediu) și doamna Rodica Rodean (președinte Asociația ”Universul Prieteniei” Iași. Obiectivele pe care sperăm să le atingem la finalul proiectului sunt:
dezvoltarea creativităţii elevilor,dezvoltarea dorinţei de a cunoaşte valorile culturii ieşene şi naţionale,
formarea personalităţii elevilor prin puterea exemplului; exprimarea creativităţii elevilor prin participarea la activităţi cu caracter interdisciplinar (muzică, poezie, teatru, artă decorativă), descoperirea de noi talente literare şi stimularea spiritului competiţional, realizarea unui schimb valoros de experienţă între copiii de aceeaşi vârstă, dar cu experienţe de viaţă diferite.
                 Alături de  Inspectoratul Școlar Județean Iași, avem ca parteneri școli, instituții și parohii din județul Iași:  Colegiul Național ,,Octav Băncilă” Iași, Liceul Tehnologic Valea –Seacă, Şcolile Gimnaziale ,,I. Cantacuzino’’ Paşcani, ,”I. Creangă”  Iaşi, Ruginoasa,  Gâşteşti,  Lunca, Heleşteni, Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, Asociaţia Literară ”Păstorel” Iaşi, Centrul Cultural Ruginoasa, Primăria Ruginoasa,            Parohia ”Sfinţii Împărați Constantin şi Elena” – Rediu, Parohia ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Dumbrăviţa.
                    Grupul-țintă se constituie din elevi de la școlile implicate în proiect, dar și din elevii participanți la concursul de creație literară, care vor fi și beneficiari ai proiectului.
                Integrându-se în domeniul artistic (cu subdomeniile teatru, literatură, muzică), proiectul se va desfășura în perioada ianuarie – iunie 2015, iar modalitățile de lucru vor fi diverse: activităţi sub formă de prelegere, cenaclu literar, workshop, concurs de creaţie literară, realizarea unor piese de teatru,
vizionări de filme ecranizate după opere literare, participări la evenimentele culturale organizate de Asociaţia Literară ”Păstorel” Iaşi şi Asociaţia “Universul Prieteniei” Iaşi, editarea  şi lansarea volumului de creații literare și a revistei școlare bianuale.
                   Activitatea – cheie a proiectului o constituie concursul de creaţie literară la nivel judeţean, care se va concretiza cu editarea şi lansarea unui volum de creaţii ale elevilor, realizat în colaborare cu Editura PIM Iaşi, volum ce se va intitula “Universul cuvintelor” și care va avea ca temă NATURA.
                  Creaţiile elevilor vor fi evaluate de un juriu de specialitate format din poeţi consacraţi și cadre didactice şi premiate din fondurile asigurate de sponsori, iar cele mai reuşite lucrări vor fi publicate în volumul „Universul cuvintelor”. Jurizarea va fi efectuată de către următorii: Emilian Marcu (scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru în Consiliul Director al Asociaţiei ”Universul Prieteniei” Iaşi) – preşedinte juriu, Mihai Batog Bujeniţă (scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Asociaţiei Literare ”Păstorel”) – membru, Mioara Bahna (profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional ”Alexandru Vlahuţă” Rîmnicu Sărat, critic literar) – membru, Simona Fuiorea – Novac (director la Şcoala Gimnazială Rediu – Dumbrăviţa) – membru, Petronela Angheluţă (profesor de Limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială Dumbrăviţa)- membru, Georgiana – Alexandra Vasile (profesor de Limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială Rediu) -  secretar.
                Va fi editată și o revistă școlară bianuală, iar activitățile incluse în proiect vor fi evaluate prin informări periodice trimise la Inspectoratul Școlar Județean Iași.
                  Vizăm și un plan de continuitate prin formarea unei echipe de sprijin (alcătuită din cadre didactice, parteneri  şi elevi participanţi la proiect pentru popularizarea rezultatelor Proiectului, atât în Şcoala Gimnazială Rediu – Dumbrăviţa, cât şi în alte şcoli din ţară) și prin implementarea rezultatelor și a experienței acumulate în primul an în cadrul proiectului.
               Reperele esențiale ale proiectului au fost prezentate  de către doamnele Rodica Rodean (președinte Asociația ”Universul prieteniei” Iași) și Petronela Angheluță,  în cadrul ședinței lunare de cenaclu a Asociaței Literare ”Păstorel” (ședință condusă de președintele acesteia, domnul Mihai Batog Bujeniță), ce a avut loc la Iași, în data de 11 ianuarie 2015.
                    Conform Programului de activități aferent, ne-am propus lansarea oficială a proiectului, în incinta Centrului Cultural Ruginoasa, eveniment care a beneficiat de prezența unor personalități literare ieșene: scriitorii Horia Zilieru, Emilian Marcu și Mihai Batog Bujeniță (președinte al Asociației Libere ”Păstorel”), membri ai Uniunii Scriitorilor din România.  Sub genericul ”Sub flamură eminesciană”, a fost susținut colocviul cu tema ”Eminescu – emblemă a identității naționale”. Prin intervențiile lor, invitații, alături de talentatul actor ieșean Emil Gnatenco (ce a recitat din creația eminesciană poemele: ”Scrisoarea I”, ”Glossă”, ”La steaua”, ”Venere și Madonă”), au făcut posibil ”basmul eminescian” în care ne-am aflat cu toții timp de două ore, oglindindu-ne în lacrima eminesciană evocată sublim și inedit de către domnii Horia Zilieru și Emilian Marcu.
                     Moderatorii acțiunii au fost doamna Rodica Rodean (președinte al Asociației ”Universul Prieteniei” Iași)  și doamna Cristina-Ioana Axinia (director al Centrului cultural Ruginoasa), iar doamna profesoară Georgiana-Alexandra Vasile a realizat prezentarea principalelor puncte ale proiectului.
                      Au existat numeroase alocuțiuni ale celor prezenți (Nina Gonța Coleaghin, Mihai Lupu, Magdalena Ungureanu, Preot Pavel Pavel), iar momentul poetic al programului a fost coordonat de doamna profesoară Petronela Angheluță. Elevi ai claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a au  recitat poezii închinate ”omului frumos” al neamului românesc de către poetul Emilian Marcu (”Dor de Eminescu”, ”Vorbind de Eminescu”), dar și  un poem tulburător dedicat poetului basarabean Grigore Vieru, care, legat de poetul nepereche, printr-o premoniție literară ce avea să se împlinească, după 45 de ani,  și-a început zborul  spre Luceafărul pe care l-a adorat în noaptea de 15 spre 16 ianuarie. La 18 ianuarie, ”lacrima lui Mihai Eminescu” a părăsit lumea aceasta pentru a trăi, etern, simplu ca iarba, în stele.
                      Așadar, prin această amplă și de suflet manifestare, am demarat activitățile propuse în Proiectul județean ”Universul cuvintelor”, pe care îl dorim continuat și finalizat cu succes, cu sprijinul tuturor celor implicați, cărora le aducem mulțumiri, cu toată considerația.
                  





                  

           

Saturday, January 3, 2015

FAȚĂ ÎN FAȚĂ – ANGELA RIBINCIUC

                    Înainte de noaptea dintre ani, așteptând petrecerea de Revelion, am lecturat o carte apărută la Editura PIM, sub egida Asociației Universul Prieteniei Iași (președinte Rodica Rodean), ”Antologie literară de la Dunărea de Jos”, ce cuprinde creații literare (versuri și proză) ale unor cunoscuți scriitori gălățeni, dintre care mi-a reținut atenția, în mod special și plăcut, poeta Angela Ribinciuc.
                    Autoarea ne pune FAȚĂ ÎN FAȚĂ cu realități sensibile ale vieții, în care m-am regăsit și care mi-au mers în sufletul ale cărui legi ne rămân mereu necunoscute, așa cum ea însăși susține, prin versuri sincere care  fac facilă intrarea în chiar sufletul eului liric. Învățăm, din versurile transparente și luminoase, că sufletul are propriile legi și că nu putem lupta cu sufletul atunci când acesta este împovărat. Sufletele sunt diferite, așa cum ființele sunt diverse, iar remediile pentru suferință ori tristețe doar el, sufletul, le poate găsi, independent de voința noastră.
                    Doamna Angela Ribinciuc transmite mesaje pozitive, îndemnându-ne să revenim la viață, atunci când suntem încercați de soartă, să nu ne lăsăm învinși și să nu abandonăm lupta cu viața, ori chiar să ne confesăm copacilor de la care putem învăța să rămânem în picioare, oricât de grele ar fi eventualele obstacole.
                      Motivațiile întoarcerii la viață sunt multiple și convingătoare: speranța de a fi la unison  cu sufletul-pereche, cu partenerul care te așteaptă la capăt de drum și care îți dă puterea de a trece peste orice este greu, fie și numai prin faptul că există acolo, undeva, fiindu-ți alături, afecțiunea adevărată și sinceră a prietenilor tăcuți ce așteaptă cu răbdare, în umbra vieții, să fie chemați la nevoie. Este clamată importanța prieteniei în singurătatea vieții, care, oricum, este populată de oameni pasageri (care pleacă și vin), iar uneori, noi înșine devenim ”cel care pleacă” sau ”cel care vine”. Destinul implacabil revine ca motiv liric, având o forță, dar și o importanță covârșitoare, ducându-i pe oameni ”pe drumuri diferite”, ca apoi să-i pună ”față în față”, pentru o eventuală evaluare a schimbării, pentru ca ”sufletul” compatibil să se reflecte ca într-o oglindă în propriul eu, în propria ființă. Conform destinului, ”despărțirea vine înainte să reușim să punem totul în ordine”, fiindcă suntem puși în fața faptului împlinit, în fața unei crude realități, plecarea definitivă. De aceea, clipa prezentă trebuie prețuită, cu atât mai mult cu cât durerea despărțirilor devine mai acută odată cu trecerea timpului. Și oamenii trebuie să-și găsească locul meritat în inima semenilor în sufletul cărora vor lăsa, inevitabil, ”un gol” ce nu mai poate fi umplut.
                       De asemenea, ceea ce impresionează și impulsionează, în același timp, este ideea îndrăznelii de a visa și de a pune în practică visul: victoria omului asupra vieții poate fi generată de ”un mugur de vis” ce poate deveni real, dacă îi dăm curs.
                               Aflăm, din confesiunile lirice ale autoarei, ceea ce contează cu adevărat de ziua ”noastră”, dar nu numai, poate chiar în toată existența noastră efemeră: ”poți fi singur” și totuși ”să nu te simți părăsit”, poți avea prieteni lângă tine și totuși să fii singur, poți să nu ai nimic și ”să simți că ai totul” ori ”să ai oricât de mult și să nu fii mulțumit”. Ceea ce primează, însă, în această zi ”a noastră”, este, dincolo de toate, bucuria citită în ochii celor dragi.
                      Aceste câteva poezii ale doamnei Angela Ribinciuc însumează o filozofie de viață, transpusă în judecăți de valoare ce ating inimile sensibile, făcându-le să vibreze și concluzionează un concept cu care nu putem decât să fim de acord, ”la unison” cu autoarea: viața este ”ceea ce noi o facem să fie”!