Wednesday, September 7, 2016

PRINȘI ÎN MREJE


        Noua apariție editorială a doamnei Nina Gonța, romanul ʺfeisbucist-internauticʺ (după cum chiar dânsa îl denumește) ʺÎn mrejele viețiiʺ, ne transpune  într-o realitate pe care o resimțim din ce în ce mai acut în ultima perioadă, realitate generată de evoluția civilizației, de amploarea luată de rețelele de socializare, care ne ghidează viața, uneori în mod negativ.
        Acaparați de site-urile de socializare, fără de care aproape că nu putem exista, ne lăsăm conduși, vrând-nevrând, spre lumea virtuală, care, de multe ori, ne îndepărtează de la realitatea imediată, fie ea mai mult sau mai puțin frumoasă. Este bine sau este rău? Greu de precizat. Pentru că, deși ʺsocializămʺ cu sute sau chiar mii de prieteni, suntem, de fapt, într-o lume care poate fi și aproape, dar și departe de noi. Practic, suntem singuri, în camera noastră, în fața unui ecran rece, fără suflet, dar care ne apropie de oameni ce pot fi la mii de kilometri depărtare. Prieteniile ce se leagă în acest mod pot fi, desigur, benefice, însă tentațiile spre lucruri mai puțin ortodoxe sunt multiple și mult mai ușor accesibile.
       Spre aceste tentații se îndreaptă personajul masculin principal al cărții de față, inginerul Vlad Șerbănescu, aflat ʺsingurʺ, într-o căsnicie de conveniență și care o cunoaște, pe FB, pe Nicoleta. Relația dintre cei doi se înfiripă repede și este menținută tot pe rețeaua de socializare, însă Vlad are antecedente, având relații anterioare și cu alte femei. Vlad, dominat de un puternic instinct bărbătesc, trece de la o femeie la alta, nedorind o relație stabilă și nevrând să divorțeze, căutând, poate, femeia, pe care o găsește în persoana Nicoletei. Aceasta, după câteva încercări eșuate de a găsi iubire, mângâiere  și înțelegere  (inclusiv în mariajul ei), vede în bărbatul încântător și  șarmant  apărut în viața ei, omul visat, dorit, omul ce îi putea oferi dragostea totală, de care nu avusese parte. Nicoleta găsește în acest bărbat, de care este iremediabil atrasă, împlinirea unei iubiri nesperate la vârsta ei, descoperindu-și chiar o tinerețe a sufletului, a trupului însetat de dragoste.
       Însă Vlad, deși o îndrăgește și o apreciază pe Nicoleta pentru toate calitățile ei (și ca femeie, și ca gospodină ce îl aștepta cu masa pusă), nu rupe legăturile cu unele dintre fostele iubite, ascunzându-i Nicoletei aceste secrete.
       Relația dintre cei doi evoluează frumos, până în momentul în care, rămas acasă la Nicoleta, Vlad uită să se delogheze  de pe FB, iar Nicoleta are acces la mesajele pe care el încă le întreținea cu anumite femei. Astfel, Nicoleta descoperă un om cu totul diferit, un om aproape obsedat de sex și de lucruri oripilante, un om care i-a ascuns multe lucruri și în care nu mai putea avea încredere. Acum, în sufletul ei se dă o luptă sfâșietoare, ea fiind pusă în situația-limită de a alege între omul de care se îndrăgostise și omul duplicitar pe care îl descoperise. Suferind cumplit, Nicoleta trăiește durerea trădării, este chinuită de îndoieli și constată cât de puțin cunoaștem oamenii de lângă noi, cărora le acordăm credit, necondiționat.
       După alte clipe de dragoste trăite cu intensitate, Nicoleta îi spune lui Vlad despre mesajele găsite. Reacția lui Vlad este una surprinzătoare: el nu fuge, nu neagă, nu o condamnă pe femeie, ci regretă, își recunoaște defectele, se rușinează, plânge și, într-un fel de resemnare, admite însuși că este un om slab. Am putea spune că aceste deviații de la o viață intimă normală sunt și urmare a situației în care soția l-a pus, neoferindu-i alternativă, prin comportamentul ei inadecvat, manifestat în așa-zisa căsnicie.
       Chemat la o intervenție de serviciu, el pleacă de la Nicoleta, cu care se împăcase, dar moare în mașină, în urma unui stop cardiac. Moartea subită aduce o nouă eliberare a personajului, după aceea consumată în fața Nicoletei, care îi descoperise tainele grele ale sufletului său și ale conștiinței sale încărcate.
      Vlad este un personaj complex, construit din lumini și umbre, cu probleme care-l urmăresc încă din copilărie (o tristețe inexplicabilă) și cu o tentativă de suicid la maturitate. El este ʺun captivʺ în propria soartă, ʺrătăcit în mrejele viețiiʺ, dar este, poate,  și o victimă a degradării ce o constituie, uneori, internetul, pentru persoanele care nu vor sau nu pot să discearnă între bine și rău.
       Nicoleta, care dorește să-și trăiască viața cu intensitate, găsind, la această vârstă, fericirea și iubirea, îi acordă lui Vlad circumstanțe atenuante, fiind capabilă de a continua relația, în ciuda celor întâmplate. Din păcate, fenomen implacabil, moartea lui Vlad o lasă neconsolată, ba chiar cu urme ale regretului că i-a reproșat acele lucruri  de neacceptat pentru ea (sau poate pentru cei din jur?).
       Autoarea abordează, așadar, un subiect tabu, care, cu siguranță, va stârni controverse, însă tema este una actuală, chiar dacă limbajul este unul foarte direct.
       Sunt de remarcat consecințele nefaste pe care le poate avea utilizarea FB (protagoniștii se ceartă din cauza comentariilor făcute de Vlad unor persoane feminine, considerate de Nicoleta drept flirturi…). Pe de altă parte, mesajul transmis este acela că, datorită internetului (FB), oamenii sunt și aproape și răzlețiți, iar ființa umană este supusă tentațiilor lumii moderne, pe care nu le poate eluda.
       Din punct de vedere compozițional, autoarea structurează cartea într-un mod original, alternând conversațiile din prezent cu retrospective ale personajelor, ducându-ne în trecutul acestora, iar dialogurile alerte dau o dinamică  specifică acelor convorbiri-mesaje de pe FB.
       Și, la unison cu autoarea, am putea concluziona că, de fapt, ʺfiecare om ascunde în interiorul său un întreg univers, numai și numai al săuʺ, că suntem oameni mai mult sau mai puțin supuși ispitelor, că în fiecare ființă umană există dualitate și că nu putem fugi nici de realitate și nici de destin!