Monday, June 1, 2015

COPILĂRIA - ÎN PALMA SUFLETULUI…



                    Primind o altă carte în dar, D’ ALE COPILĂRIEI, scrisă de o persoană specială și delicată, așa cum am perceput-o eu la prima întâlnire pe doamna Adriana Neacșu, m-am întors și am intrat, transfigurată de trecerea unui timp etern și de acumularea atâtor întâmplări, fericite ori mai puțin fericite, în acel spațiu mirific, ireversibil – copilăria. Și, cu cât viața te pune la încercări și cu cât dezamăgirile sunt mai multe pe zi ce trece, plecarea și aplecarea spre vârsta pură și fără griji te copleșesc și  dorești cu un dor și cu o durere ascuțite să te întorci, să pleci departe, acolo, în copilăria nevinovată…
                  Și așa, doamna Adriana Neacșu ne poartă pașii cu discreție și cu gingășie și cu o simplitate dezarmantă prin lumea neștiutului, prin lumea curiozității, prin lumea inocenței… Trezește în sufletele noastre acea nostalgie pentru perioada ce nu se va mai întoarce nicicând, de care cândva ne-am bucurat, iar apoi devenim conștienți că acest lucru nu mai este posibil… Și, vai, cât este de trist să constați, la maturitate, că tot ce a fost în copilărie ”a fost odată”…
                    Iar copilăria capătă, în cartea doamnei Adriana Neacșu, fațetele multiple ale unor copii puși în ipostaze inedite. Copilăria are chipul fetiței curioase ce vrea să știe de ce iarba este verde, ea are chipul fetiței care s-a împrietenit cu un greieraș și la a cărui absență suferă cumplit, simțindu-se părăsită de acesta (de câte ori nu ne-am simțit părăsiți de prieteni și de câte ori n-am plâns pierderea lor…). O altă copilărie este a fetiței care își face dreptate ”cu pumnișorii”, fiindcă un băiețel nu o lasă să treacă pe drum, pretinzând că acesta e ”drumul lui”; într-o altă secvență de copilărie, o fetiță este încântată de excursia la fabrica de sticlă și nedumerită de ce nu găsește strada ”Vârful Limbii”, unde mama îi spusese (în glumă) că locuiește bunica. Ne regăsim în fetița care vrea să învețe să coasă alături de mama și care, în atingerea catifelată a capoțelului, a închis amintirea îmbrățișării mamei – clipă dureroasă pentru adultul de mai târziu, ori pentru cel de acum… Poate chiar autoarea se regăsește în altă fațetă a copilăriei: fetița care respectă cu sfințenie tradiția legată  de sărbătoarea Ziua Crucii, când nu se consumă nuci, o regulă ce se regăsește cu predilecție în Moldova, de unde își are originile Adriana Neacșu. Într-o altă copilărie, veselă de această dată, o fetiță intră în cușca unui câine să vadă ce ”mobilă” are și nu mai poate ieși de acolo. Și copilăria capătă un alt chip: un băiețel care merge în pădure cu bunicul, să aducă iarbă pentru animale și ciuperci pentru mâncare, ocazie cu care i se servește și o lecție memorabilă de istorie despre eroii care nu trăiesc în pădure, ci în cărțile de istorie. E o altă clipă dureroasă aici: amintirea despre dispariția bunicului ”în pădurea de umbre a celor care s-au săvârșit din viață”.
                    Un aspect care aduce hazul și farmecul copilăriei este acela în care fetița – copilărie  ”o face pe gospodina”, încurcând treburile gospodăriei, cu bune intenții, dealtfel. Această poveste este completată de o alta în care copiii se bucură, alături de părinți, de datinile și obiceiurile de Anul Nou.
                    Într-un mod inspirat și fericit, prima parte a cărții este completată de o suită de patru ”povești” duioase, emoționante, dar și educative, ce surprind prin originalitate și inedit, mai ales prin dialogurile personificate (între vasele din bucătărie – ceea ce determină copilul să-și ajute mama la treburile din casă), dar și prin surprinderea lui Moș Crăciun bolnav, care se însănătoșește primind el însuși daruri de la copii.
                   Și, parafrazându-l pe  scriitorul Leonid Iacob din  Postfața cărții (”Reîntoarcerea la copilărie”), eu, cititorul, m-am alăturat lumii minunate a copilăriei și m-am întors la copilărie ”ca la un izvor dătător de viață”. Pentru că, oricât de nostalgică ar fi, copilăria există în fiecare dintre noi în stare latentă, și, atâta timp cât mai avem un suflet de copil și mai avem tendința de a ne juca în ceea ce facem, mai existăm cu adevărat pentru cei din jur, mai putem dărui din copilăria noastră, așa cum face cu un real talent doamna Adriana Neacșu!