Friday, January 18, 2013

MIHAI  EMINESCU - VIS

        15 Ianuarie 2013
163  de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Ziua Culturii Române

       Cu speranța de a deveni o ”tradiție” locală, am organizat și în acest an, la Școala Dumbrăvița, o manifestare cultural - artistică susținută de școlile din localitate, reunite sub genericul ”Școala Mihai Eminescu”. 
       Elevii de la Școala Ruginoasa au realizat o prezentare a biografiei eminesciene, lectura unor poezii ale autorului evocat, dar și o interesantă lectură a fragmentului ”Doi buni prieteni: I. Creangă și M. Eminescu”, după Cezar Petrescu, având ca îndrumător pe doamna profesoară ROTARIU MARIA - NICOLETA.
       Cu sensibilitate și talent literar, doamna profesoară VASILE GEORGIANA - ALEXANDRA, de la Școala Rediu, a pus în scenă o adevărată feerie eminesciană, îmbinând versurile, muzica și decorul într-un mod fermecător și captivant. Programul s-a constituit într-un tot unitar, beneficiind de un preambul, dar și de un final concludent referitoare la tematica propusă, iar elevii au dat dovada cunoașterii și înțelegerii liricii eminesciene, implicându-se afectiv în interpretarea ”rolurilor” poetice.
       Școala Dumbrăvița, gazdă a acestui eveniment de cultură și de pioasă aducere aminte, reprezentată de doamna profesoară ANGHELUȚĂ PETRONELA, a prezentat un program artistic intitulat ”VIS”, după volumul de poeme inedite editat în anul 2012 de Casa Radio. Au fost recitate, pe fondul muzical al unui material video, poeziile: Vis, E trist ca nimeni să te știe, O, rămâi, rămâi cu bine, Si era ploaie cu senin, Floare de tei, O stea în reci nemărginiri. Coregrafia a fost realizată de talentata elevă Balcan Mălina (clasa a VII-a A), iar dintre recitatori remarcăm pe următorii: Podeanu Ramona (clasa a VIII-a), Geacarel Diana (clasa a VI-a A), Ilășoaia Ionuț (clasa a VII-a A), Fulga Delia și Ungureanu Mihaela (clasa a V-a).
        Un material PPT ce conține biografia poetului, dar și versuri recitate, a fost realizat și prezentat de eleva Balcan Mălina.
     Fiind considerată și o activitate a Comisiei metodice a Ariei curriculare Limbă și comunicare, manifestarea s-a completat cu implicarea și colaborarea doamnei profesoare de limba franceză ALEXANDROV MIRABELA, care a pus în scenă un moment poetic în limba franceză, poezia Lacul, interpretată de eleva Podeanu Ramona. 
           Activitatea s-a bucurat și de prezența doamnei profesoare AXINIA IRINA, de la Clubul copiilor din localitate, precum și a doamnei AXINIA CRISTINA, referent cultural la Primăria Ruginoasa.
           Felicitări elevilor și cadrelor didactice!


      

No comments:

Post a Comment