Friday, January 25, 2013

LANSAREA  CĂRȚII ”CÂND ERAM COPIL, ODATĂ...”
AUTOR: MIHAI LUPU

          În cadrul manifestărilor prilejuite de evocarea momentului UNIRII PRINCIPATELOR și de sărbătorirea ZILEI COMUNEI RUGINOASA, pe 23 ianuarie 2013, s-a desfășurat lansarea cărții domnului învățător pensionar MIHAI LUPU, ”Când eram copil, odată...”.
              Organizator principal a fost doamna referent cultural CRISTINA  AXINIA, inițiatoare a proiectului și conducător al CENTRULUI CULTURAL Ruginoasa, unde a avut loc lansarea cărții.
            La eveniment au participat: poetul EMILIAN MARCU, în calitate de moderator, alături de prof. PETRONELA ANGHELUȚĂ, care semnează prefața cărții, prof. ADRIAN ARDELEANU, șeful Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. În public au fost prezenți: cadre didactice, elevi, foști elevi ai domnului învățător Mihai Lupu, invitați din comuna Heleșteni, primarul comunei Ruginoasa, IONEL MORARU, foști primari ai comunei Ruginoasa, precum și alți localnici.
              
Stimați invitați,

              Suntem cu toții onorați să participăm astăzi la un eveniment inedit în localitatea noastră, alături de personalități marcante ale culturii și literaturii ieșene și române, lansarea celui de-al treilea volum de versuri al domnului învățător Mihai Lupu.
               Lăsând modestia la o parte, spun astăzi că sunt mândră să mă aflu în fața dumneavoastră alături de autor, în triplă ipostază: în calitate de autor al prefeței volumului, în calitate de profesor de limba română, dar și în calitate de locuitor al acestei comune.
           Colaborarea mea cu domnul Mihai Lupu datează de câțiva ani și aș vrea să amintesc acum participarea dumnealui la activitățile incluse în proiectul școlar ”Decada lecturii”, proiect derulat la Școala Dumbrăvița. Atunci, domnul învățător a încântat audiența formată din elevi de gimnaziu cu lectura poeziilor ”ghicitori - matematice”. Cu un real tact pedagogic al învățătorului sfătos de altădată, domnul Lupu a realizat o interacțiune extraordinară cu elevii, pe ale căror chipuri se citeau, deopotrivă, uimire, interes, curiozitate, dar și dorința de a descoperi răspunsurile corecte la întrebări nu ușor de descifrat.
               Un scriitor spunea că ”nu e frumos uneori să fim copii; e frumos, fiind în vârstă, să ne amintim de vremea când eram copii”. Este ceea ce face domnul Lupu, întorcându-se spre copilul din el, spre sine însuși, cu gândul deschis spre lumină, spre speranță, cu o sensibilitate ce descoperă emoțiile universului său poetic. Copilăria transpare din acest volum de versuri ca un timp binecuvântat, deși uneori umbrit de vicisitudinile istoriei. Admir la domnul Lupu curajul de a duce proiectele editoriale până la capăt, cu talent, cu tenacitate și cu o iubire nemărginită pentru copii: copiii de la școală, pe care i-a îndrumat, propriii copii și nepoți.
                Una dintre poeziile emblematice ale volumului rămâne, cel puțin pentru mine, ”Eu rămân mereu cu Nică”, în care autorul, nostalgic, se va alătura, simbolic, personajului, după ce ne conduce și pe noi într-o călătorie imaginară, desigur, prin ”Amintirile...” lui Ion Creangă.
                Ne întrebăm deseori, poate din ce în ce mai mult în ultima vreme: Mai există patriotism? Unde este patriotismul nedisimulat, real? Patriotismul este aici, în această carte, patriotismul este prezent în poezia domnului Lupu: ”Aici, la Ruginoasa, istorie s-a scris; / Unirea e aievea, dar încă mai e vis”.
               Spune autorul într-una dintre poezii: ”Astăzi am de toate cele; / Nu mai am copilărie!”. Copilăria dumneavoastră ați dăruit-o ca pe o comoară neprețuită nouă tuturor celor care vă admirăm și vă prețuim, ați dăruit-o publicului cititor, care va aprecia, cu siguranță, valoarea creațiilor dumneavoastră!
                Știm că de la o vârstă simțim cum pierdem lupta cu timpul și probabil este și sentimentul care îl încearcă uneori și pe autor. Eu afirm cu toată convingerea că domnul Lupu a învins timpul și manifestarea de astăzi este o victorie. Este victoria domnului Lupu, este victoria culturii și a literaturii române din comuna Ruginoasa!
                 Mulțumim doamnei referent cultural CRISTINA AXINIA pentru organizarea acestui eveniment cultural și, în general, pentru promovarea culturii pe plan local!

Friday, January 18, 2013

MIHAI  EMINESCU - VIS

        15 Ianuarie 2013
163  de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Ziua Culturii Române

       Cu speranța de a deveni o ”tradiție” locală, am organizat și în acest an, la Școala Dumbrăvița, o manifestare cultural - artistică susținută de școlile din localitate, reunite sub genericul ”Școala Mihai Eminescu”. 
       Elevii de la Școala Ruginoasa au realizat o prezentare a biografiei eminesciene, lectura unor poezii ale autorului evocat, dar și o interesantă lectură a fragmentului ”Doi buni prieteni: I. Creangă și M. Eminescu”, după Cezar Petrescu, având ca îndrumător pe doamna profesoară ROTARIU MARIA - NICOLETA.
       Cu sensibilitate și talent literar, doamna profesoară VASILE GEORGIANA - ALEXANDRA, de la Școala Rediu, a pus în scenă o adevărată feerie eminesciană, îmbinând versurile, muzica și decorul într-un mod fermecător și captivant. Programul s-a constituit într-un tot unitar, beneficiind de un preambul, dar și de un final concludent referitoare la tematica propusă, iar elevii au dat dovada cunoașterii și înțelegerii liricii eminesciene, implicându-se afectiv în interpretarea ”rolurilor” poetice.
       Școala Dumbrăvița, gazdă a acestui eveniment de cultură și de pioasă aducere aminte, reprezentată de doamna profesoară ANGHELUȚĂ PETRONELA, a prezentat un program artistic intitulat ”VIS”, după volumul de poeme inedite editat în anul 2012 de Casa Radio. Au fost recitate, pe fondul muzical al unui material video, poeziile: Vis, E trist ca nimeni să te știe, O, rămâi, rămâi cu bine, Si era ploaie cu senin, Floare de tei, O stea în reci nemărginiri. Coregrafia a fost realizată de talentata elevă Balcan Mălina (clasa a VII-a A), iar dintre recitatori remarcăm pe următorii: Podeanu Ramona (clasa a VIII-a), Geacarel Diana (clasa a VI-a A), Ilășoaia Ionuț (clasa a VII-a A), Fulga Delia și Ungureanu Mihaela (clasa a V-a).
        Un material PPT ce conține biografia poetului, dar și versuri recitate, a fost realizat și prezentat de eleva Balcan Mălina.
     Fiind considerată și o activitate a Comisiei metodice a Ariei curriculare Limbă și comunicare, manifestarea s-a completat cu implicarea și colaborarea doamnei profesoare de limba franceză ALEXANDROV MIRABELA, care a pus în scenă un moment poetic în limba franceză, poezia Lacul, interpretată de eleva Podeanu Ramona. 
           Activitatea s-a bucurat și de prezența doamnei profesoare AXINIA IRINA, de la Clubul copiilor din localitate, precum și a doamnei AXINIA CRISTINA, referent cultural la Primăria Ruginoasa.
           Felicitări elevilor și cadrelor didactice!