Friday, February 14, 2014

EMILIA PAVEL - DESCOPERIREA FRUMUSEȚII ETERNE

       Lansarea cărții ”Memoriile unui muzeograf” mi-a prilejuit o MARE întâlnire, o MINUNATĂ întâlnire, așa cum de puține ori ne este dat în această viață, cu un om adevărat, o persoană care și-a dedicat viața (până la venerabila vârstă de 89 de ani!) unui singur scop nobil, etnografia - DOMNIȘOARA  EMILIA PAVEL. Sala arhiplină din cadrul Muzeului Unirii - Iași a demonstrat, încă o dată, prețuirea, admirația, dragostea de care se bucură DOAMNA ETNOGRAFIEI ROMÂNEȘTI, omagiată, iată, și la această lansare de carte (a douăsprezecea) de personalități ale Iașilor, prezente la eveniment. Doamna Aurica Ichim, director al Muzeului Unirii, a fost un moderator elegant și agreabil și a introdus în ”scenă” pe:  domnul academician Valeriu Cotea, doamna prof. univ. dr. Lucia Drăghia, doamna Lăcrămioara Stratulat, scriitorul Daniel Corbu (care semnează și prefața cărții), scriitorul Constantin Parascan. Am mai remarcat în sală pe poeții Emilian Marcu și Horia Zilieru, pe scriitorul Mihai Batog Bujeniță, pe istoricul Ion Solcanu și alții.
         Momentul muzical introductiv a fost susținut de doamnele Mihaela Grăjdeanu și Elena Bălinișteanu, acompaniate la pian de Oana Cărbunariu și a creat o atmosferă cultă și elevată. 
            Modestă și simplă, domnișoara Emilia Pavel a rostit o alocuțiune din care s-au revărsat cultura și erudiția, pasiunea cu care s-a dedicat acestui domeniu, împăcarea cu sine și cu  lumea, mulțumirea sufletească și fericirea. Domnișoara Emilia Pavel mărturisește că este un om fericit și fericirea vine din preaplinul inimii, din cultivarea unei profesiuni de credință, din devotamentul cu care a muncit pentru  a lăsa urmașilor cât mai multe valori materiale și spirituale. Am descoperit un model real, palpabil, un patriot, un om cu credință în Dumnezeu și în valorile autentice ale familiei și ale satului românesc. Dacă ne întrebăm, din ce în ce mai des în ultima vreme, unde este România, unde este țara în discursurile și în disputele ”politicienilor” actuali, găsim răspunsul concret: aici este țara, aici este România, aici este satul românesc - la Emilia Pavel, în comoara inestimabilă pe care o lasă în urmă, în cărțile sale. Ea rostește citate din operele scriitorilor români, vorbește despre istorie, etnografie, despre satul românesc pe care îl venerează, povestește cum l-a întâlnit pe Nicolae Iorga și ar putea vorbi la nesfârșit despre pasiunea ce i-a insuflat viață și datorită căreia a rămas cu sufletul tânăr. Devotamentul, curățenia sufletească și puritatea acestei DOAMNE, exemplul de dăruire supremă în beneficiul culturii și artei o fac pe Emilia Pavel să strălucească și să lumineze Iașii, Moldova și România.
           Motto-ul cărții de față este sugestiv și suficient pentru a fi urmat: ”Mi-am dedicat viața studiului etnografiei românești, în care am descoperit sufletul poporului român, pe care-l iubesc. A munci cu pasiune și credință în Dumnezeu, descoperi frumusețea eternă, care te face fericit!”




Mulțumesc, domnișoara Emilia Pavel!


”Fără cultură un popor moare. Cultura ne apără ca și o armată. Nu-i nevoie să umbli cu arma ca să desființezi un popor; dacă i-ai luat cultura și i-ai desființat tradiția și originea, nu mai poate vorbi nimeni că un  popor există.”
”Cea mai înaltă școală la care am învățat a fost satul tradițional.”
EMILIA PAVEL


No comments:

Post a Comment