Monday, November 30, 2015


URME DE DRAGOSTE

Marian Malciu

 


                 Al treilea roman al scriitorului Marian Malciu, ”Urme de dragoste”, aduce în prim-plan o lume reală, dar foarte dură în același timp, lume pe care noi, cititorii, trebuie să o privim cu luciditate și pe care trebuie să o acceptăm așa cum este. Lectura acestui roman este foarte captivantă, narațiunea prinzându-te în mrejele ei, cu dorința nedisimulată de a urmări evoluția personajelor atât de bine conturate, încât parcă le urmărești ca într-un film ce se derulează aievea. Pe de altă parte, scriitorul prezintă, cu vocația narativă cunoscută și din alte scrieri, realități  mai puțin plăcute ce se petrec în societatea românească. La prima vedere, acestea ne oripilează, însă, constatându-le, din păcate,  în imediata noastră apropiere, zi de zi, nu putem decât să le acceptăm ca atare, deși cu amărăciune în suflet.
                 Lumea din jurul nostru este supusă, din punct de vedere al moralității, unor prefaceri negative generate de răsturnarea valorilor, de existența corupției despre care atât de mult se vorbește, de influențe nu tocmai ortodoxe venite din afara granițelor, pe care suntem tentați să le copiem cu voluptate, deși multe dintre ele sunt neavenite și nu se pliază deloc pe structura spirituală a neamului nostru, atât de încercat de-a lungul istoriei sale, dar, iată, și în zilele noastre...
                  Personajul principal al cărții, Violeta, de etnie rromă, urmează un destin marcat de însăși originea sa etnică. Frumoasă, dar dintr-o familie cu posibilități reduse de trai, cade victimă, încă de la o vârstă fragedă,  abuzului unui personaj de joasă speță, Mișu Diaconescu, băiat de bani gata, dar depravat până în măduva oaselor, individ fără srupule, ce profită de naivitatea și puritatea acestei fete inocente. Aceasta va suporta consecințele faptei toată viața, deoarece bărbatul cu care se va căsători mai târziu află, în împrejurări ce țin tot de destin, deloc întâmplătoare, despre situația Violetei, și divorțează, aducându-i acuze nefondate, fiindcă, nu-i așa, nici el nu este un om de calitate, care să încerce să înțeleagă ipostaza femeii și să-i acorde circumstanțe atenuante. Violeta rămâne să lupte cu destinul, cu viața, împotriva celor doi care au avut o influență nefastă asupra viitorului ei, dar are de partea sa pe avocata Ramona Vlădescu, aceasta ajutând-o dezinteresat, îndrăgind-o pe fata aspru încercată de întâmplările cumplite prin care a trecut. Avocata rămâne un exemplu pozitiv, fiindcă refuză să accepte un ”cadou” oferit de Violeta cu cele mai bune intenții, pe când avocatul soțului acesteia se lasă mituit, într-un mod ordinar, devenind exponentul funcționarilor șpăgari nu numai din această categorie socio-profesională, ci și din altele, aspect deloc plăcut, dar care trebuie recunoscut ca o tară a societății românești, credem, de neeradicat.
                    Planurile acțiunii romanului sunt foarte bine dirijate, alternându-se logic, antrenant, iar personajele sunt urmărite în evoluția lor, ori chiar în involuția lor (Mișu Diaconescu, ce ajunge avocat fără succes, cu o viață dezordonată, dezmățată chiar, urmărind-o pe Violeta după ani de la incident, tot pentru a-i provoca rău). Violeta însă, în ciuda problemei care i-a afectat întreaga viață, rămâne cu sufletul deschis, deși rănit, cu o bunătate și o predispoziție de a ierta, calități ce o caracterizează când, în finalul romanului, intervine în altercația dintre cei doi bărbați (soțul și Mișu), salvându-l de la moarte pe cel care a fost incipitul necazurilor sale. Discret, naratorul dă de înțeles o posibilă schimbare în bine a personajului negativ, dându-i o șansă de reabilitare, înțelegând gestul celei de care abuzase cu ani în urmă și care l-a salvat, deși, poate, el nu merita acest lucru. Violeta îi dă șansa de a regreta fapta făcută, de a înțelege că în viață trebuie să iertăm, pentru că iertarea este apanajul oamenilor de calitate, așa cum rămâne ea, fata pe care cititorul o compătimește, dar o și admiră pentru verticalitatea de care dă dovadă. Abia în finalul cărții, Violeta poate ridica ochii din pământ, privind spre cer, spre divinitate, așa cum ar fi trebuit s-o facă, poate, dintotdeauna.
                    La prima vedere, pentru persoanele așa-zis pudibonde, limbajul utilizat de personaje este unul aparent trivial, care ar putea ”oripila”; dar acest limbaj devine un mijloc de caracterizare a personajelor și în măsura în care, da, de ce să nu recunoaștem, este folosit și ”audiat” chiar în apropierea noastră și de care avem tentația să ne ferim ori să-l evităm. Scriitorul privește, cu realism și curaj, în față, acest limbaj pe care-l plasează personajelor sale, dând culoare și chiar o individualitate proprie acestora.
                     Romanul se încheie simetric, unitar, prin frânturi din discuțiile oamenilor obișnuiți, discuții ce apar și la început, referitoare la subiecte ce macină societatea (politică, pensii, nivel de trai), sugerându-se faptul că drame precum cea trăită de Violeta trec în plan secund, lumea neînțelegând ori nefiind capabilă să înțeleagă sau chiar să intervină în aplanarea unor asemenea conflicte. Cu alte cuvinte, lumea nu se oprește în loc dacă această ființă nevinovată, prototip al omului lovit de soartă, a avut de suferit cu urmări nefaste, care și-au pus amprenta pe sufletul ei. Chiar dacă este țigancă, ea este un om ce nu trebuie discriminat, cu atât mai mult cu cât are calități de necontestat și duce o viață cinstită, deși plină de lipsuri.
                      Așadar, domnul Marian Malciu realizează, și de această dată, o poveste de viață prin care impresionează și ne face să credem, totuși, într-un licăr de speranță: ”urmele de dragoste” nu pot fi șterse, ele trebuie să devină permanente, trebuie să influențeze în bine oamenii și, poate, cu mai multă dragoste, am putea schimba ceva în noi înșine și chiar în lumea din jurul nostru!
                  
                     

2 comments:

  1. Am citit romanul "Urme de dragoste", cred, pe la sfârşitul lui iunie.
    L-am citit cu sufletul la gură, în doar câteva ore.
    M-a frapat prin acurateţea şi originalitatea lingvistică, prin modul de concepere, care-mi înfăţişa, mie ca cititor, vis-a vis de autor, portretul unui bun psiholog, al unui iscusit sociolog, ce a pătruns tarele unei societăţi cu toate putreziciunile ei. O societate precum o meduză ce prinde-n braţele-i lipicioase toate relele lumii: discriminare, desfrâu, răutate, violenţă, lăcomie, dispreţ, sărăcie, umilinţă, nedreptate şi multe altele...
    Mi-am promis, atunci, să scriu o recenzie pentru acest roman, însă problemele personale, serviciul, lucrul la pregătirea cărţilor ce trebuiau date în editură, apoi corecturi, verificări, probleme întâmpinate, lansări, m-au prins în valul ce nu mi-a mai îngăduit timpul necesar pentru a o concepe. Acum, consider că nu-şi mai are rostul, deoarece, cu mare plăcere am lecturat cronica stimatei doamne Prof. Petronela Angheluţă şi nu cu surprindere, descopăr idei ce mi-au măcinat sufletul multe zile după lecturarea romanului.
    Spun că nu cu surprindere întrucât cunosc foarte bine, am afirmat-o şi apreciat-o în nenumărate rânduri, capacitatea domniei sale de a pătrunde în esenţa lucrărilor, fie poezie sau proză.
    Un om de o modestie deosebită, dar care potenţează cu succes, în cunoştinţă de cauză, lucrările analizate, descoperind sensuri şi deschizând noi căi de înţelegere atât cititorilor cât şi autorului.
    Am avut ocazia, în două rânduri, să mă bucur de cronici consistente, de mare valoare literară, din partea domniei sale şi îi mulţumesc!
    Aş vrea să subliniez faptul, doar pentru a întări, că această "trivialitate" oarecum subtilă, autorul ferindu-se a reda mot-a-mot expresii, înjurături, folosindu-se de anumite prescurtări, nu face decât să dea autenticitate temei tratate, aşezând romanul în spaţiu, timp, situaţie şi cauzalitate.
    Felicit pe domnul Malciu Marian, iată, din nou susţinător al cauzei femeii în societatea românească, plusând de această dată, aducând în atenţie cazul unei femei de etnie rromă, săracă, dar cinstită, care este trecută prin furcile caudine ale vieţii, ale societăţii şi căreia autorul îi construieşte pas cu pas demnitatea, aşezând-o pe locul unei femei de valoare, o femeie ce putea ridica "cu semeţie" fruntea privind la societatea din jurul ei şi mai ales spre Dumnezeu...
    Este mare lucru, să poţi face asta după ce ai trecut prin situaţii similare cu cele prin care a trecut Violeta, eroina principală a acestui roman.
    Felicitări, din suflet doamna Prof. Petronela Angheluta! Mă bucur şi vă mulţumesc că m-aţi făcut să retrăiesc prin intermediul aceastei cronici, completă şi bine întocmită, un roman pe care nu-l poţi citi şi înţelege, fără a te transpune în interiorul lui. Se vede că aţi făcut-o! Felicitări!

    Cu deosebită preţuire pentru doi prieteni de suflet, oameni de o deosebită nobleţe sufletească şi valoare literară,
    O. L.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc din suflet pentru cuvintele de apreciere, pe care le-am găsit, iată, pe blogul personal, cu mare surpriză și mare plăcere! Le-am regăsit și pe site-ul Confluențe Literare și nu pot să spun decât că sunt extrem de onorată!

      Delete