Wednesday, January 6, 2016

ÎNTOARCEREA LA OBÂRȘIE, LA IZVOR
MONOGRAFIA COMUNEI CRISTEȘTI, JUDEȚUL IAȘI
SIMONA CHIHAIA – STANCIU




               A scrie monografia unei localități, cu tot ceea ce presupune acest demers, este o întreprindere laborioasă, ce însumează nu doar eforturi de toate felurile, ci și implicare emoțională, așa cum am constatat lecturând o vastă și exhaustivă monografie realizată de doamna  Simona Chihaia – Stanciu, profesor de istorie la Școala Gimnazială Cristești, județul Iași.
                       Lucrarea, de aproximativ 260 de pagini, este foarte bine structurată și documentată, iar bogata bibliografie avută în vedere demonstrează munca asiduă, dar și pasiunea cu care autoarea s-a aplecat asupra acestei cercetări științifice, care aduce în fața cititorului informații clare și precise, însă îmbrăcate, parcă, într-o aură de poveste, ”o poveste fără sfârșit”, așa cum afirmă prof. univ. dr. Cristian Bocancea, fiu al satului, în prefața cărții.
                       Având ca motto poezia atât de sugestivă a lui Lucian Blaga, ”Cântecul obârșiei”, cartea ne introduce în ”poveste” prin intermediul mai multor citate ale unor scriitori români, citate –emblemă, care subliniază esența ideatică a fiecărui capitol (Gala Galaction, Octavian Goga, Mihail  Sadoveanu). Coperta IV întregește afectiv cartea cu versurile unui cântec popular (”Satul meu frumos din vale”) interpretat de cântăreții de muzică populară ce-și au obârșia tot în Cristești, Ștefan Pintilie și Ștefan Deaconița, versuri proiectate pe o panoramă  a satului ce are în centru biserica.
                    Lucrarea se constituie într-un tot unitar, iar imaginile (fotografii, grafice, hărți, facsimile) completează, cu succes, ”povestea”.
                     Dintr-o asemenea lucrare de anvergură te poți informa, prin intermediul ei poți călători în trecut, poți rememora locuri, persoane, obiceiuri, însă aici se impune stilul original, limpede și cald al autoarei, stil care generează o lectură agreabilă, captivantă.
                  Aspectele sunt prezentate cu grijă pentru detaliu, dar și cu dragoste discretă pentru locurile și pentru oamenii despre care vorbește, simțindu-se, printre rânduri, atașamentul față  de lumea satului care a primit-o cu brațele deschise pentru a profesa și pentru a-și împlini menirea de dascăl. Iar dacă ne gândim la dascălii înaintași din această localitate, atât de frumos evocați, ca niște simboluri, învățători ori profesori dedicați școlii, elevilor, învățământului, putem spune că doamna profesor Simona Chihaia – Stanciu este un continuator demn al acestora, lăsând generațiilor viitoare mărturia incontestabilă a devotamentului specific profesorului care, iată, scrie istorie. Este istoria eroilor-martiri care s-au jertfit în războaiele mondiale și pentru care edilii au ridicat șapte monumente. Este istoria ”orizontului onomastic”, din care autoarea prezintă, cu profesionalism, o paletă largă de nume/prenume explicate din punct de vedere etimologic sau gramatical, aducând argumente pertinente pentru orice afirmație. Este istoria  arhitecturii caselor, cu specificul lor. Este istoria ritualurilor: botez, nuntă,  înmormântare, horă, obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou, sărbători pascale și alte sărbători populare. Este de remarcat abilitatea doamnei profesor de a prezenta unele aspecte ale vieții oamenilor, alternativ, punând în antiteză trecutul cu pezentul.
                   De asemenea, sunt trecute în revistă activitățile culturale desfășurate de-a lungul timpului, dar sunt rememorați și oamenii devotați care s-au implicat cu tot sufletul în derularea acestora, indiferent de regimul politic care le-a patronat. Au avut loc activități sportive de performanță și de răsunet național, care nu sunt uitate, mai ales că ele au generat, în vreme, talente și valori amintite, de asemenea, cu respect și mândrie, personalități care s-au format datorită spiritului sportiv insuflat de dascălii din Cristești.
                   Edilii de astăzi, urmași ai celor de altădată, și ei amintiți cu minuțiozitate, sunt preocupați de oferirea unui trai decent pentru consătenii lor, de atragerea investițiilor în zonă, de crearea de locuri de muncă, prin accesarea unor proiecte locale de anvergură. Primarul de azi al localității, economist Constantin Bolohan (și el fiu al satului),  este un susținător al tuturor activităților și proiectelor, dar mai ales al acestui ”demers istoric și cultural”, ce face cinste localității.
                    Un capitol special este dedicat fiilor comunei, deveniți publiciști, profesori universitari, ingineri, profesori-antrenori, colonei, avocați, aviatori. Și astăzi, există tineri merituoși care urmează cursuri ale unor facultăți, și care vor ajunge mândria comunei Cristești, de unde și-au luat zborul spre viață.
                   Cu o putere de sinteză specifică unei lucrări de o asemenea factură, doamna profesor ne oferă o monografie – ”poveste”, implicându-se afectiv  în cele scrise, aparținând deja locurilor prezentate, simțind ea însăși ospitalitatea, bunătatea și căldura oamenilor. Conturează imaginea unei comunități unite, a cărei efigie au consituit-o, de-a lungul vremurilor, oameni cu suflet, pasionați și iubitori de frumos, care au construit o așezare înfloritoare, bogată, cu obiceiuri, tradiții și rituri ce străbat veacurile. Cartea de față este aportul doamnei profesor, prinosul de recunoștință față de oamenii din localitate și față de ”frumoasa așezare Cristești”, este încununarea unor ani de muncă, este pasiunea și dăruirea profesională a unui dascăl ce dorește să lase în urma sa ”istorie”, o istorie pe care n-a putut-o scrie pentru localitatea natală, Ruginoasa!


No comments:

Post a Comment