Friday, February 10, 2012

”ȘCOALA ALTFEL” - PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR (III)

          În săptămâna 2 - 6 aprilie, vom  organiza vizionarea unor filme românești, adecvate nivelului de vârstă al elevilor de gimnaziu, filme realizate după opere literare studiate de elevi la clasă. Această vizionare ”cinematografică” vizează educarea spiritului estetic al elevilor spre discernerea valorilor autentice ale literaturii române, transpuse cu măiestrie pe marele ecran de regizori reputați prin intermediul unor actori reprezentativi ai filmului și teatrului românesc. Pe lângă bine cunoscutele schițe - bijuterii ecranizate după opera lui Caragiale (”Vizită...”, ”D-l Goe...”, ”Bubico”), vor fi vizionate filme precum ”Amintiri din copilărie”, ”Dumbrava minunată”, ”Două loturi”, ”Moromeții”, ”Baltagul”, dar și filmul - document ”Un bulgăre de humă”, ce surprinde figurile celor doi mari prieteni, Creangă și Eminescu, alături de alte personaje ale vremii.
          Importantă va fi și vizionarea comediei ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, care va încerca să familiarizeze elevii cu atmosfera unei săli de teatru.
           De asemenea, elevii talentați vor avea prilejul să-și prezinte propriile  compoziții în versuri sau în proză  în cadrul unor ateliere de creație literară și își vor alege un personaj preferat din opere literare lecturate, personaj pe care îl vor prezenta sub diferite forme și metode (compuneri, eseuri, grafică, PPT).
           Un alt punct al programului nostru va fi realizat de către elevii clasei a VIII-a. Aceștia vor fi antrenați în realizarea unei campanii de promovare a cărților citite (prin postere și afișe) și tot ei vor coordona un concurs de prezentări PPT sau video clipuri (lucrările cele mai reușite fiind premiate de către un juriu).
           Câteva eleve din clasa a VIII-a au inițiat și vor modera concursuri literare între clasele a V-a și a VI-a (tematica propusă: clasa a V-a  - BASMUL POPULAR, clasa a VI-a - SCHIȚELE LUI  I. L. CARAGIALE).
          Am desemnat și un fotograf, elev în clasa a VIII-a, care va realiza fotografii și filmări ale activităților derulate, alcătuindu-se astfel și o arhivă foto - video.
          Nu în ultimul rând, la finalul activităților din săptămâna ”Școala altfel”, se va realiza o diseminare a rezultatelor, iar elevii vor fi evidențiați la nivel de școală, stimulându-se astfel spiritul de competiție și apreciindu-se aportul fiecăruia în cadrul activităților.
            
               

No comments:

Post a Comment