Sunday, November 10, 2013


GEORGETA MINODORA RESTEMAN ( I )

  ”NERĂTĂCITELE ROSTIRI”…

”Autoarea scrie poezie așa cum respiră,lejer, simplu
și atât de muzical, încât te pomenești cântând,
ba din frunză cu Enescu, ba din vioară cu Porumbescu,
iar când obosești, stai la masa lui Brâncuși cu tine însuți de vorbă
și constați că încă mai poți fi copil.” (Marin Trașcă)

           În aceste cuvinte extrase din postfața volumului de versuri ”Rătăcite anotimpuri”, se găsește, poate, esența poeziei doamnei GEORGETA RESTEMAN, pentru că, lecturând volumul, simți la unison, fără exagerare, muzicalitatea interioară a versurilor, sensibilitatea autoarei ce provine chiar din românismul și patriotismul personalităților enumerate mai sus.
          Dincolo de dorurile și dorințele ce se întrezăresc în poeziile delicate, sensibile, se remarcă  o nostalgie dureroasă, dar și un atașament față de casa părintească, o căutare necontenită a familiei statornice de odinioară, legată, indestructibil și permanent de pământul țării, din care oamenii au fost nevoiți să se rupă, fără voia lor.
         Imaginea casei părintești, în pragul căreia se află mereu MAMA, dăinuie în multe dintre poeziile doamnei Georgeta Resteman, poate și pentru faptul că, ea însăși devenită mamă a unei fiice plecate departe de casă, simte acut dorul de aceasta. Poeta este liantul dintre propria mamă și propria fiică și exprimă în lirica ei nuanțe diverse ale acestei apropieri sufletești.
         Poeziile scrise într-un fel de ”autoexil” al poetei în Germania sau în Cipru, conțin un dor apăsător,  citit direct sau printre rânduri, dorul de mama ce-și așteaptă copiii în prag, ”de Înviere”, acasă așteptându-i nu doar ”liliacul înflorit”, ci și ”mușcata” . Dar dorul  de casa părintească și de satul natal devine cutremurător atunci când, departe de țara de obârșie, poeta constată dezrădăcinarea românului din glia strămoșească. Atunci, cu sfâșiere sufletească, se manifestă dorul ”de-un colț de țară liniștit”, ”de-o altă Românie” și chiar de ”adevăr și suflet românesc”!
          O poezie-sinteză a patriotismului doamnei Georgeta Resteman este cea intitulată ”Sunt fiică de ROMÂN!”, creație ce emoționează prin mesajul transmis, concretizat în elemente-emblemă ale neamului românesc: portul popular (alături de ”busuiocul” sfințit), natura patriei (”Carpații Apuseni”), istoria (”ecoul Iancului”, ”poarta Abei Iulii”), demnitatea românului ce nu-și pleacă privirea în fața nimănui, dar și speranța trezirii românilor pentru a-și obține dreptul la o viață mai bună. Ca un laitmotiv, o altă poezie o completează pe aceasta, accentuând dorul- acest sentiment pur românesc – de țara ”mamă”, de pâinea ”coaptă pe vatră”, ”de-o doină”, ”de o ie”, dar și de figuri legendare, simboluri ale românilor: Iancu Avram, Ștefan, Mihai, Coșbuc și Emin. Din depărtare, cu sufletul ars de aceste doruri ce o macină, poeta aduce țării sale în dar ”un ram de măslin”!
           ”Așadar, lectura poeziilor Georgetei Resteman m-a captivat de la bun început, poate și pentru faptul că citeam poezie în dulcele stil clasic, având rimă și ritm, prozodie, conținut, sensibilitate și multă trăire, sesizabil, autentică.” Pare paradoxal, dar aceste cuvinte ale domnului Mihai Batog Bujeniță, ce fac parte din prefața cărții ”Rătăcite anotimpuri”, se integrează perfect în logica a ceea ce am simțit și eu la lectura volumului doamnei Resteman. Este o logică pe care am trăit-o intens la întâlnirea avută la Iași (3 noiembrie 2013) la Biblioteca ”Gheorghe Asachi”, unde, sub patronajul distinsului domn Mihai Batog Bujeniță, doamnei Georgeta Resteman i s-a făcut o prezentare pentru publicul ieșean. Despre creația, dar și despre activitatea prodigioasă a autoarei, au vorbit, cu apreciere și căldură, atât domnul Bujeniță (președinte al Asociației literare ”Păstorel”), cât și doamna Rodica Rodean (președintă a Asociației ”Universul Prieteniei” Iași), dar și alte persoane prezente la eveniment.
             Impresionată de poeziile doamnei Georgeta Resteman, mă înclin cu reverență în fața talentului său, în fața personalității sale, dar și în fața OMULUI SPECIAL care este! Doamna Georgeta Resteman este un patriot adevărat și arată asta în modul cel mai sincer și modest, cu o trăire profundă, în creația literară, dar și în alte activități adiacente pe care le desfășoară peste hotare în beneficiul țării pe care o iubește și de care îi este mereu dor!


IMAGINI DE LA BIBLIOTECA ”GH. ASACHI” IAȘI


DOAMNELE RODICA RODEAN, GEORGETA RESTEMAN,
DOMNUL MIHAI BATOG BUJENIȚĂ



ALOCUȚIUNE - DOAMNA PETRONELA ANGHELUȚĂ

ALOCUȚIUNE -  DOAMNA MARIA PAVEL


O PARTE DIN PUBLICUL PREZENT LA EVENIMENT





2 comments:

  1. Doamna Angheluţă, nu pot decât să ma bucur şi să mulţumesc lui Dumnezeu că v-am cunoscut, dar mai mult, ca am descoperit în persoana Dvs. un OM minunat şi un DASCĂL remarcabil. Iată că azi, vă pot privi şi ca un recenzor desăvârşit a uneia din cărţile mele, "Rătăcite anotimpuri", din care aţi extras esenţa în plinătatea ei. Vă mulţumesc frumos şi vă păstrez cu bucurie în sufletul meu, alături de minunaţii copii cu care, graţie Domniei Voastre, am trăit momente de înălţare şi bucurie. Vă iubesc sufletele frumoase!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doua suflete dragi,calde precum azima pe care mamele o impart cu dragoste pruncilor, mi-au facut ziua frumoasa.Citesc aceste randuri si le convertesc in picuri de mir pe care doamna profesoara le prelinge cu generozitate direct in suflet, acest creuzet in care se topesc cuvintele frumoase precum balsamul ataoatevindecator.Nu,nu s-au stins inca emotiile unei zile frumoase de toamna in care,un manunchi de oameni frumosi te-au inconjurat Getuta noastra draga, cu sincera pretuire iar tu le-ai dat tuturor o stare de bucurie si de beatitudine chiar .Am fost si in Ardealul tau drag,gratie versului tau,am colindat si prin Cipru cu ale sale suisuri si coborasuri dar,mai cu seama,am impartit cu totii un moment de o extraordinara empatie chiar daca ,unii dintre cei prezenti nu mai fuseseram vreodata prezenti la astfel de evenimente.Asa ca,aceste minunate randuri pe care Pusa le-a asternut aici nu fac decat sa reimprospateze atmosfera de acolo si multumim ,draga noastra, ca ne-ai oferit sansa de a fi langa tine .Te imbratisam cu drag si cu sperant ca vor mai fi asemenea prilejuri.

      Delete