Friday, November 15, 2013


GEORGETA MINODORA RESTEMAN ( IV )

SCRIITORI  ÎN  ȘCOLI

          Sub această denumire, am inițiat, împreună cu doamna educatoare MARIA PAVEL,  de la Școala Ruginoasa, un proiect ce s-a derulat la Școala Dumbrăvița, ca activitate a Comisiei metodice a Ariei curriculare Limbă și comunicare. Astfel, activitatea a fost concepută ca un eveniment inedit, cu scopul de a elimina, pe cât posibil, rutina modalităților de desfășurare a acestor activități. 
          Așadar, am invitat-o la școala noastră pe doamna GEORGETA MINODORA RESTEMAN, autoare a trei volume de versuri  și a unei cărți de proză, care s-au bucurat de un real succes, fiind lansate - prezentate în mai multe locuri din țară sau din afara țării. De asemenea, doamna Resteman desfășoară o rodnică activitate în Republica Cipru: s-a ocupat de dotarea a trei biblioteci românești din trei orașe diferite cu cărți adunate din donații, face parte din comitetul de redacție al revistei RO-MANIA, a organizat Ziua Limbii Române și a lansat cartea ”CIPRU, corolă de lumină vie” la Ambasada Română de la Nicosia. 
          La activitate au participat, pe lângă doamna Maria Pavel și Părintele Pavel Pavel, profesori de limba română și de limbi străine (componenți ai Comisiei metodice),  alte cadre didactice, precum și 24 de elevi selectați din toate clasele de gimnaziu ale școlii.
          Am prezentat, la debutul activității, un material video, în care am trecut în revistă aspecte din viața și activitatea doamnei Georgeta Resteman, datorită căruia cei prezenți au putut să-și formeze o imagine despre personalitatea dânsei. Elementele-cheie ale acestei personalități s-au manifestat și pe parcursul discursului interactiv avut cu elevii și cu moderatorul:  căldură sufletească, omenie, sinceritate, disponibilitate de interacțiune și comunicare cu elevii, patriotism, oferind adevărate lecții de viață ce i-au impresionat pe copii, dar și pe adulți. 
          Atașată în mod deosebit de o anumită parte a liricii doamnei Resteman (cea patriotică), am oferit spre memorare și recitare unor copii talentați ce fac parte din grupul de recitatori al școlii, trei poezii tematice: ”Dor de-acasă”, ”Mi-e dor”, ”Sunt fiică de ROMÂN!”. Afirm, cu toată responsabilitatea, că doamna Resteman este un patriot adevărat, transmițând prin aceste poezii trăirea intensă a dorului de casă, de țară, de glie, de România-”gură de rai” - sentimente percepute și redate cu patos de către elevii recitatori, care au emoționat auditoriul, dar mai ales pe autoare. Elevii care au evoluat (îmbrăcați în costume populare moldovenești și pe un fond muzical adecvat) au cucerit publicul printr-o interpretare specială: Zegan Cristina (clasa a VI-a), Balcan Mălina-Georgiana, Novac Andreea-Cristina și Ilășoaia Ionuț-Alexandru (clasa a VIII-a A). 
          Au rostit alocuțiuni Părintele Pavel Pavel și doamna profesoară Vasile Alexandra-Georgiana, dar au intervenit și doamna profesoară Alexandrov Mirabela, precum și doamna educatoare Maria Pavel, lecturând din creația autoarei. Toți participanții au primit câte o mapă (Proiectul cultural-educațional, programul activității, o poezie din volumul ”Rătăcite anotimpuri”, colaj cuprinzând volumele și portretul scriitoarei), iar doamna Resteman a oferit copiilor autografe, printre buchete de crizanteme, ce nu puteau lipsi dintr-o zi de toamnă frumoasă, reflectată și în sufletele celor prezenți.
         Întâlnirea cu doamna Resteman a lăsat ecouri în rândul elevilor, demonstrând că puterea exemplului este decisivă. Am încercat (și credem că am reușit) să îmbogățim bagajul informațional al elevilor, să-i facem să cunoască pe viu creația unui scriitor, dar și să le stimulăm interesul pentru lectură și (de ce nu?) pentru propria creație!
           Mulțumim doamnei MARIA PAVEL pentru sprijinul acordat și pentru că ne-a oferit oportunitatea de a o avea în mijlocul nostru pe minunata doamnă GEORGETA RESTEMAN, căreia îi transmitem prețuirea și gratitudinea noastră!














No comments:

Post a Comment